/ Blog

Ylijäämä- ja kierrätystekstiileistä koiratarvikkeita valmistava resQdog haluaa auttaa kodittomia koiria ja vauhdittaa maahanmuuttajien työllistymistä

Vuoden 2022 toukokuussa toimintansa aloittanut resQdog Oy haluaa herätellä koiranomistajia vastuulliseen kuluttamiseen. Yritys valmistaa ylijäämä- ja kierrätystekstiileistä koiratarvikkeita, joiden tuotolla autetaan kodittomia koiria paremman elämän alkuun. Tuotteita ompelevat Jyväskylässä asuvat maahanmuuttajat ja tuotteiden tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

”Koirat kuluttavat tekstiileitä siinä missä me ihmisetkin. Halusin tarjota koiraomistajille vaihtoehdon, joka ei lisää ympäristökuormaa ja auttaa taitavia käsityöläisiä työllistymään Suomessa”, valottaa resQdog’n yrittäjä Laura Sojakka.

Koiratarvikkeiden materiaaleina käytetään niin hylätyistä kalaverkoista valmistettua kangasta kuin suomalaisten tekstiiliyritysten tuotannosta ylijäänyttä materiaalia.

”Kaikkein ekologisinta on saada ylijäämämateriaali käyttöön sellaisenaan. Käytämme työvaatteissamme kulutusta kestäviä materiaaleja, jotka toimivat varmasti myös koirien käytössä”, kertoo Mervi Koskensalo Touchpointilta, joka on yksi resQdog Oy:n yhteistyökumppaneista.

Suomessa tekstiilijätettä syntyy 85 miljoonaa kiloa vuodessa, noin 15 kiloa henkeä kohden. Vain noin prosentti käytöstä poistuneista tekstiileistä päätyy kierrätykseen. Kierrättämällä poistotekstiilit uusiksi materiaaleiksi jätemäärää voidaan tulevaisuudessa vähentää merkittävästi.

”Poistotekstiilit pystytään avaamaan mekaanisesti uusiokuiduksi, jota voidaan hyödyntää sellaisenaan lemmikkien takeissa ja patjoissa täytemateriaalina tai kutomalla ne uudeksi kankaaksi. Uusiokuitujen käyttö on ympäristöystävällinen valinta, koska se säästää luonnonvaroja. Esimerkiksi farkkuihin käytettävän puuvillan viljelyyn ja prosessointiin kuluu jopa 10 000 litraa vettä. Tämä vastaa yhden ihmisen 17 vuoden juomaveden määrää ”, summaa poistotekstiileitä Paimiossa käsittelevän Rester Oy:n ympäristöasiantuntija Minna Ainonen.

resQdog-tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Yrityksen tavoitteena on tarjota maahanmuuttajille osallistumisen mahdollisuuksia suomalaiseen työelämään. Yhteistyötä tehdään kuntouttavaa työtoimintaa järjestävien yhdistysten kanssa, jotka tarjoavat maahanmuuttajille apua ja tukea kielitaidon sekä työelämätaitojen osalta.

Lisätietoja:

Laura Sojakka resQdog Oy puh. 044 333 4611 email laura.sojakka@resqdog.com

Minna Ainonen Rester Oy puh. 050 432 6008 email minna@rester.fi

Mervi Koskensalo Touchpoint Oy puh. +358 44 366 1304 email mervi.koskensalo@touchpoint.fi

Kuva: resQdog

Share article