Ylijäämä- ja kierrätystekstiileistä koiratarvikkeita valmistava resQdog haluaa auttaa kodittomia koiria ja vauhdittaa maahanmuuttajien työllistymistä

Vuoden 2022 toukokuussa toimintansa aloittanut resQdog Oy haluaa herätellä koiranomistajia vastuulliseen kuluttamiseen. Yritys valmistaa ylijäämä- ja kierrätystekstiileistä koiratarvikkeita, joiden tuotolla autetaan kodittomia koiria paremman elämän alkuun. Tuotteita ompelevat Jyväskylässä asuvat maahanmuuttajat ja tuotteiden tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

”Koirat kuluttavat tekstiileitä siinä missä me ihmisetkin. Halusin tarjota koiraomistajille vaihtoehdon, joka ei lisää ympäristökuormaa ja auttaa taitavia käsityöläisiä työllistymään Suomessa”, valottaa resQdog’n yrittäjä Laura Sojakka.

Koiratarvikkeiden materiaaleina käytetään niin hylätyistä kalaverkoista valmistettua kangasta kuin suomalaisten tekstiiliyritysten tuotannosta ylijäänyttä materiaalia.

”Kaikkein ekologisinta on saada ylijäämämateriaali käyttöön sellaisenaan. Käytämme työvaatteissamme kulutusta kestäviä materiaaleja, jotka toimivat varmasti myös koirien käytössä”, kertoo Mervi Koskensalo Touchpointilta, joka on yksi resQdog Oy:n yhteistyökumppaneista.

Suomessa tekstiilijätettä syntyy 85 miljoonaa kiloa vuodessa, noin 15 kiloa henkeä kohden. Vain noin prosentti käytöstä poistuneista tekstiileistä päätyy kierrätykseen. Kierrättämällä poistotekstiilit uusiksi materiaaleiksi jätemäärää voidaan tulevaisuudessa vähentää merkittävästi.

”Poistotekstiilit pystytään avaamaan mekaanisesti uusiokuiduksi, jota voidaan hyödyntää sellaisenaan lemmikkien takeissa ja patjoissa täytemateriaalina tai kutomalla ne uudeksi kankaaksi. Uusiokuitujen käyttö on ympäristöystävällinen valinta, koska se säästää luonnonvaroja. Esimerkiksi farkkuihin käytettävän puuvillan viljelyyn ja prosessointiin kuluu jopa 10 000 litraa vettä. Tämä vastaa yhden ihmisen 17 vuoden juomaveden määrää ”, summaa poistotekstiileitä Paimiossa käsittelevän Rester Oy:n ympäristöasiantuntija Minna Ainonen.

resQdog-tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Yrityksen tavoitteena on tarjota maahanmuuttajille osallistumisen mahdollisuuksia suomalaiseen työelämään. Yhteistyötä tehdään kuntouttavaa työtoimintaa järjestävien yhdistysten kanssa, jotka tarjoavat maahanmuuttajille apua ja tukea kielitaidon sekä työelämätaitojen osalta.


Lisätietoja:

Laura Sojakka resQdog Oy puh. 044 333 4611 email laura.sojakka@resqdog.com

Minna Ainonen Rester Oy puh. 050 432 6008 email minna@rester.fi

Mervi Koskensalo Touchpoint Oy puh. +358 44 366 1304 email mervi.koskensalo@touchpoint.fi


Resqdog Rescuebunny Koiran Lelu 2 Low Res Vaaka

resQdog Oy on kodittomien koirien oma tuotemerkki, joka valmistaa kierrätysmateriaaleista ja tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaista tuotteita koiraperheiden tarpeisiin. resQdog tuotteet on suunniteltu Suomessa ja niiden ompelusta vastaavat maahanmuuttajanaiset. Tuotteiden tuotolla steriloidaan koiria, rokotetaan koirapopulaatioita ja hoidetaan kodittomien koirien sairauksia. resQdog on perustettu vuonna 2022. www.resqdog.com

Rester Oy tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja, joilla yritysten poistotekstiilit ja tuotannon sivuvirrat voidaan jalostaa uusiokuiduksi ja laadukkaaksi raaka-aineeksi. Prosessin aikana tekstiilit avataan mekaanisesti kuiduiksi. Rester-kierrätyskuitua voidaan käyttää monilla eri aloilla vaihtoehtona neitseelliselle raaka-aineelle. Vuonna 2019 perustettu Rester aloitti kuidun avaus toimintansa marraskuussa 2021. www.rester.fi

Touchpoint on vastuullisten työvaatteiden edelläkävijä, joka on vuodesta 2021 alkaen sitoutunut kierrättämään kaiken asiakkailleen toimittamansa tekstiilin vastuullisesti. Touchpoint vastaanottaa asiakkailtaan kilomäärällisesti vastaavan määrän tekstiiliä jatkojalostukseen jokaista uutta toimitettua mallistoa kohden. Tekstiilit eivät päädy savuksi ilmakehään, vaan tekstiili jalostetaan käyttöikänsä päässä uudeksi raaka-aineeksi. www.touchpoint.fi