Poistotekstiileistä kierrätyskuiduksi – Resterillä tavoitteena saada kuitu kiertämään uudelleen tekstiiliksi

Tekstiilien kierrätys on lähdössä käyntiin voimakkaasti. Paimioon helmikuun lopussa valmistuneen poistotekstiilien jalostuslaitoksen laitteisto on aloittanut matkansa Ranskasta kohti Suomea. Resterin tavoitteena on hyödyntää laitoksessaan yrityskumppaniensa poistotekstiilejä sekä teollisuuden jätevirtoja.

Keskeisiä kysymyksiä ovat, mistä kierrätettävää materiaalia saadaan ja kenelle käsiteltyä kuitua myydään. Ensimmäinen kysymys on jo melko hyvin ratkaistuna ja tässä tärkeimpinä ominaisuuksina on pidetty tekstiilien hyvälaatuisuutta sekä tarkkaa tietoa niiden alkuperästä. Toiseen kysymykseen vastaus selviää, kun tuotantolinjat saadaan käynnistettyä. Kumppanit voivat olla mitä moninaisempia kankaan ja huonekalujen valmistajista aina rakennus- ja autoteollisuuteen.

Yksi oleellisimpia asioita on löytää kaikelle materiaalille paras mahdollinen käyttökohde sekä hyötysuhde. Resterin suurin tavoite on saada kierrätyskuitu kiertämään uudelleen tekstiiliksi. Kierrätyskuidulla voitaisiin korvata esimerkiksi 20 prosenttia käytetystä materiaalista.

Poistotekstiilien jalostuslaitosella haetaan uutta lähtöä suomalaiselle tekstiiliteollisuudelle. Rester visioi, että tulevaisuudessa Paimiossa olisi kokonainen tekstiilien kiertotalousklusteri, jossa yhdistyy sekä kuitujen jalostus että uudelleenkäyttö.

Alkuperäinen artikkeli: Tekniikka&Talous 5.3.2021, Rosa Lampela “Jätteestä jalostukseen”