Neuleita poistotekstiileistä – nyt se on mahdollista!

Vuonuen ja Rester Oy:n yhteistyöllä on kehitetty ensimmäinen poistotekstiileistä valmistettu puuvillalanka, jonka kuitu on kerätty ja käsitelty Suomessa.

Vuonue ja Rester Oy ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä tuotekehityksen parissa ja tulokset ovat erittäin onnistuneita. Resterin poistotekstiileistä mekaanisesti avatusta kierrätyskuidusta on saatu Vuonuen toimesta vaiherikkaan tuotekehityksen tuloksena lankaa, josta 70 % on Resterin kierrätyspuuvillaa ja 30 % tenceliä.

”Kierrätyspuuvillalanka sai nimekseen ”Toivo”, koska muutosta käytettyjen tekstiilien tehokkaampaan hyötykäyttöön on kaivattu jo pitkään ja nyt ensimmäinen lanka on saatu markkinoille asti. Toivoa siis nimensä mukaisesti on”, Vuonuen Piia Aaltonen kertoo.


Dsc 1848 3
Toivossa on tällä hetkellä saatavissa 6 eri väriä. Värikarttaa on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa.

”Olemme tehneet Vuonuen kanssa pitkään kehitysyhteistyötä kierrätyspuuvillakuidun käyttämisessä langanvalmistuksessa, ja on aivan mahtavaa saada kertoa näin hienoista tuloksista. Neitseellisen materiaalin korvaaminen kierrätetyllä materiaalilla on aina vastuullinen ja ympäristöystävällinen valinta, koska se säästää kallisarvoisia luonnonvarojamme. Juuri Vuonuen kaltaisten yritysten rohkeus kehittää uusia toimintamalleja kierrätetyn materiaalin ympärille ja näin toimia edelläkävijänä, tuottaa näitä inspiroivia tarinoita sekä tuotteita markkinoille. ”Toivosta” on hyvä jatkaa eteenpäin tätä hienoa yhteistyötä”, kertoo Rester Oy:n ympäristöasiantuntija Minna Ainonen.

Vuonue on keskittynyt kehittämään ja myymään lankoja käsitöiden harrastajille, siksi Toivokin on suunnattu ensisijaisesti neulojille ja virkkaajille. Sitä voi käyttää oman mielikuvituksen mukaan myös muihin käsitöihin.

”Materiaalivalinnoissa olen tinkimätön. Ennestään Vuonuen lankoihin on kelpuutettu kotimainen lampaanvilla ja ekologinen puuselluloosasta valmistettu tencel. Nyt kun Resterin ansiosta on mahdollista saada kierrätyskuituja Suomessa kerätyistä ja käsitellyistä poistotekstiilimateriaaleista, niin oli hyvä mahdollisuus kasvattaa valikoimaa ja tuoda uusi lanka aiempien rinnalle. Toivoon halusin nimenomaan kuitua käytetyistä tekstiileistä, jotta sitä saadaan jatkossa paremmin hyötykäyttöön ”, Aaltonen valottaa yrityksensä arvoja.


Vuonue 2f3a8317
”Toivo – lanka sopii vaikka neulottuihin paitoihin. Se on kestävää ja lisäämällä tenceliä siihen saatiin pehmeyttä”, kertoo Vuonueen Piia Aaltonen ensimmäinen siitä neulottu paita päällään.

Vuonue on paimiolainen yritys, joka myy tuotemerkkinsä lankoja ja neuletarvikkeita omassa putiikissa, verkkokaupassa sekä jälleenmyyjien kautta. Vuonue on tullut tunnetuksi edistämällä kotimaisen lampaanvillan hyötykäyttöä ja päätymistä kuluttajien käyttöön lankojen lisäksi myös monissa muissa tuotteissa. Miltei kymmenen vuotta toiminut ja tasaisesti kasvanut yritys tuo jatkossa villaisten tuotteiden rinnalle myös muita kierrätyskuituisia lankoja. www.vuonue.fi

Rester Oy on globaalisti johtava edelläkävijä tekstiilikierrätyksen arvoketjujen rakentamisessa. Lounais-Suomeen sijoittautunut yhtiö tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja, joilla poistotekstiilit ja tuotannon sivuvirrat voidaan jalostaa uusiokuiduksi ja laadukkaaksi raaka-aineeksi. Prosessin aikana tekstiilit avataan mekaanisesti kuiduiksi. Rester-kierrätyskuitua voidaan käyttää monilla eri aloilla vaihtoehtona neitseelliselle raaka-aineelle. Asiakaskuntamme koostuu tekstiilejä käyttävistä yrityksistä, jotka toimittavat meille poistotekstiilejä, sekä yrityksistä, jotka käyttävät Rester-kierrätyskuitua omassa tuotannossa tai omissa tuotteissaan. Vuonna 2019 perustettu Rester aloitti kuidun avaus toimintansa marraskuussa 2021. www.rester.fi 


Yhteystiedot:

Vuonue, Piia Aaltonen, 041 548 7474, info@vuonue.fi

Rester Oy, Minna Ainonen, 0504326008, minna@rester.fi