Käynnistyspotku Pohjoismaiden teollisen mittakaavan poistotekstiilien jalostustoiminnalle: Resterin ja Lindströmin yhteistyö alkaa

Tekstiili- ja vaateteollisuus ovat väistämättömän muutoksen edessä. Uusien tuotteiden valmistaminen kuluttaa jatkuvasti enemmän luonnonvaroja, ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä tulisikin vähentää tuottamalla laadukasta kierrätyskuitua.

Lindström-konsernin tavoitteena on kierrättää globaalisti poistotekstiileistään 100 % vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä Suomen Lindströmin työvaatteista poistotekstiiliksi päätyy vuosittain noin 400 tonnia, josta vain 5 prosenttia on pystytty kierrättämään. Haasteina kierrätyksen kannalta ovat olleet monien eri kuitujen ja materiaalien käyttö sekä napit, nepparit ja vetoketjut.

Rester tuo Lindströmin haasteeseen ratkaisun. Yhteistyön kautta Rester alkaa vuoden 2021 alussa jalostaa Lindströmin työvaatteiden, ravintolatekstiilien ja mahdollisesti myös puuvillapyyherullien poistotekstiiliä teollisuuden uusiokäyttöön Paimion jalostuslaitoksessa. Jalostuslaitoksessa poistotekstiilistä valmistetaan tekstiilikuitua käytettäväksi esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa langan ja edelleen kankaan tai teknisten tekstiilien valmistukseen, tai rakennusteollisuudessa eristys- ja komposiittimateriaalien sekä akustiikkalevyjen tuotantoon.

”Resterillä on tavoitteena vaikuttaa ratkaisevasti kierrätettyjen tekstiilikuitujen käytön lisäämiseen, millä korvataan neitseellisten kuitujen käyttöä. Yhdessä kolmansien osapuolten kanssa saamme yritysten poistotekstiilit kiertämään kunkin raaka-ainejakeen kannalta optimaalisella tavalla, ja raaka-ainetta käyttävät toimijat saavat kiertotaloudesta lisäarvoa ympäristösäästöjen myötä”, sanoo Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko.

Tämä yhteistyö on käynnistyspotku tekstiilitoimialan systeemiselle muutokselle ollen ainutlaatuinen koko Pohjoismaissa.